ACIBALIK
(Rhodeus seiceus amarus)
Trakya, Marmara ve Karadeniz'de
ağır akışlı akarsular veya göllerde yaşar. Bitkiler ve küçük hayvancıklarla
beslenir. Ortalama 5-6, en çok 9 santimetreye kadar büyür. Üreme devresi
nisan-haziran arasıdır. Dişisi uzun hortumuyla yumurtalarını bir midyenin içine
ustaca bırakır. Erkek de spermlerini midyenin açılıp-kapanarak emdiği suya
bırakarak yumurtaları döller. 2-3 haftada olgunlaşan yavrular, midyeyi terkeder.
Böylece küçük cüsselerine rağmen emniyetli üreme tamamlanır.
AFANGUS (Aphanius
fasciatus)
Ege ve Akdeniz'in sahillerine akan
içsularda yaşar. Çeşitli türleri ülkemizde yaygındır. Nehirlerin yavaş akıntılı
veya durgun bölümlerinde yuvalanır. Boylan 5-6 santimetre olur. Acı ve tuzlu
sulara da uyum gösterir. Kabuklular ve özellikle su yüzeyindeki sinek-böcek
larvalarıyla beslenir. Bahar aylarında üremelerini yapıp, yumurtalarını su
bitkilerinin üzerine bırakır. Akvaryum balığı olarak da yetiştirilir.
AKYA (Lichia
amia)
Kuzu, çıplak, leka ve iskender
balığı olarak da anılır. Genelde 50-100 santimetre en çok 180 santimetre ve 60
kilogram ağırlıkta olabilir. Yumuşakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla
beslenerek, dipte kıyılara yakın küçük sürüler halinde dolaşır. Canavar
balıklardandır, çevresindeki balıkları yok edercesine yer. Geçmişte çok
avlanılması nedeniyle neslinin tükenme tehlikesi vardır. Korunması
gerekir.
ANKARA ÇAMURBALIĞI (Neomacheilus
angorae)
Orta ve Doğu Anadolu'nun göl ve
akarsularının çamurlu, kumlu ve sazlı zeminlerinde yayılış gösterir. Zeminlerden
emdiği çamurlardan, küçük hayvanlar, böcekler ve larvaları seçerek besinlenir.
İsmi de ordan gelir. 6-7 santimetreye kadar büyüyebilir. Çok sığ suların yüksek
ısısına dayanabilir. Mayıs-haziran arasında yapışkan yumurtalarını kıyıların
kumluk ve çakıllarına bırakır. Doğa dengesini korur.
AY BALIĞI (Mola
mola)
Pervane balığı da denir. Okyanuslar
ve Akdeniz'in açıklarında uzun göçler yapmadan, bazen derinlerde, bazen de su
yüzeyinde yan yatarak dolaşır. İyi yüzemeyen, hareketsiz bir balıktır. Deniz
anaları, ahtapot, mürekkep balığı ve diğer balıklarla beslenir. 2.5-3 metre
boydan 1,500 kilogram ağırlığa erişip 20-25 yıl yaşayabilir. Bahardan yaz
sonlarına kadar 300 milyona varan yumurta döker. Bu yumurtaların çoğu diğer
balıklara yem olur. Eti lezzetsiz ve kötü kokulu olduğu için insan besini yönü
ve ekonomik değeri yoktur.
AYNALI SAZAN (Cypnnus
carpio)
Pullu sazanın çıplak-çizgili ve
aynalı sazan olarak adlandırılan yan türlerinin üretime en elverişli olanıdır.
Kolay ürediği için çeşitli yörelerde ve özellikle baraj göllerinde üretimi
yapılmaktadır. Yaşam öyküsü pullu sazan gibidir. Ekonomik değeri çok yüksektir.
Çeşitli ülkelerde yılda 200,000 ton sazan üretimi yapılmaktadır
BAKALYARO (Merlangius
merlangus)
Mezgit ve gelincikle aynı
türdendir. Karadeniz'de yaygın, Ege'de az bulunur. Genelde 15-20, en çok 45-50
santimetre boyunda olur. Sahillerin 3-4 metreye kadar derinliklerindeki sığların
kumlu, çakıllı ve yosunlu diplerinde, fazla göçler yapmadan yaşar. Balık
yumurtaları, küçük balıklar ve karides gibi canlılarla beslenir. Üremelerini
şubat-mayıs arasında, sahillere yakın yerlerde yapar. Mezgitle eş, beyaz ve
lezzetli etiyle ekonomik değeri yüksektir.
BARBUNYA (Mullus
barbatus)
Sıcak ve ılık denizlerin kumlu,
çamurlu sahillerinde 300 metreye varan derinliklerinde sürüler halinde yaşar.
Ortalama 12-15 santimetreden en çok 40 santimetreye kadar büyür. Suyun ısı
şartlarına göre derinlerden sahile, mevsimsel göçler yapar. 10 yıl yaşayabilir.
Nisan-haziran arası 15-100,000 yumurta döker. Etinin lezzeti ve bol
avanılmasıyla ekonomik değeri yüksektir.
BERBER BALIĞI ( Anthias anthias
)
Hani ailesinden bir balıktır. Sıcak
ve ılıman denizlerin kayalık, çakıl ve bazen çamurlu bölgelerinde ve 50-300
metre derinliklerde yaşayan berber balığı, 25 santimetre uzunluğa erişebilir. Az
bulunduğu için fazla ekonomik değeri yoktur. Denizlere renk güzelliği verir.
Üremeleri diğer hani cinsi balıklar gibidir.
BERLAM (Merluccius
merluccius)
Ilık denizlerin orta sularında
yaşar. Ege, Marmara ve Akdeniz'de yaygın, Karadeniz'de seyrek bulunur.
Gündüzleri 80-300 metreye varan derin sularda, gezinip geceleri avlanmak için
kıyılara ve yüzeye yaklaşır. Kolyoz, çaça, hamsi ve benzeri küçük balıklarla
beslenir. En çok 80-100 santimetre boy ve 10 kilogram ağırlığa erişebilir.
Mayıstan ağustosa kadar sahillere yakın yerlerde üremelerini yapar. Etinin
lezzet ve kalitesi mezgitle eştir. Taze olarak her mevsimde yendiği için
ekonomik değeri yüksektir.
BIYIKLI BALIK (Barbus
barbus)
Genelde 30-50 santimetre uzunlukta
ve 0.5-2 kilogram, en çok 3 kilogram ağırlıkta olur. Büyüklerine seyrek
rastlanır. Oksijeni bol, hızlı akan nehirlerin berrak kum tabanlı bölümlerinde
yaşar. Ülkemizin çeşitli yörelerinde türleri bulunur. Mayıs-haziran arasında
üreme yapar ve 5,000-30,000 yumurta döker. Bu devresinde yumurtaları zehirlidir.
Eti fazla değerli olmamakla beraber avcılığı yönünden değerli bir
balıktır.
BODUR YAYIN (lctalurus
melas)
Güneydoğu'daki akarsu ve göllerin
kumlu, çamurlu zeminlerinde yaşayan, 20-30, en çok 45 santimetre boy ve 100-500
gram ağırlıkta olabilen bir yayın türüdür. Oldukça obur bir bahktır.
Omurgasızlar, küçükbalıklar, balık larvaları ve kurbağalar da dahil ne bulursa
yer. Suların ısı şartlarına göre nisan-haziran arasında kumların içine yuva
yapan dişi, yumurtalarını dökerek bunların oluşmasını bekler. Kılçıksız eti çok
lezzetlidir. Ancak ekonomik değeri bölgeseldir.
BÜYÜKBAŞ KAYABALIĞI (Gobius
(Ponücola) kessleri)
Trakya ve Karadeniz Kıyılarına akan
nehirlerde yaygındır. Boyları 12-18, en çok 22 santimetre olur. Acı suların
taşlık veya sert kumlu zeminlerinde dolaşıp, nehirlerin içlerine girer. Yuva
edindiği bölgeye çok bağlıdır, buraya zorla gelen balıklara saldırgan olur.
Küçük kabuklular, balıklar ve yumuşakçalarla beslenir. Nisan-mayıs arası,
dişiler yumurtalarını ince ipliklerle kumsallara yapıştırır.Erkekler de gözcülük
eder. Eti lezzetli ve sağlığa yararlıdır. Ekonomik değeri
bölgeseldir.
CAMGÖZ KÖPEKBALIĞI
(Galeorhinusgaleus)
Sıcak ve ılık denizlerin 100
metrenin altındaki serin sularında tek başırıa yaşayan, boylan 4-5 metreden
10-15 metreye ulaşan, omurgasızlar (mürekkep balığı, ahtapot, medusalar) ve sürü
halindeki küçük balıklan yiyerek beslenen bir köpek balığı türüdür. Sıcak yaz
günlerinde ağır hareketlerle su yüzeyinde yüzer. Rahatsız edilmezse saldırgan
değildir. Açık denizlerde erkek tarafindan döllenen dişiler, 8-14 arası canlı
yavru doğurur. Başka ülkelerde yenilmesine rağmen yakalananlar, ülkemizde balık
unu üretiminde kullanılır.
ÇAÇA (Sprattus
sprattus)
Sardalya-tirsi ailesindendir. Boyu
6-8 santimetre, Karadeniz'in batısında 13-15 santimetre olanlarına da rastlanır.
Besinleri planktonlar ve balık yavrularıdır. Sürüler halinde yaşar.
Mayıs-haziran arasında üreme yapar. Eti fazla lezzetli değildir. Bu nedenle özel
avcılığı yapılmaz. Buna karşın denizlerde ekonomik değeri çök yüksek olan
uskumru, palamut, torik gibi bahklar için yem değeri vardır. Kuzey Avmpa
Ülkelerinde konservesi çeşitli isimlerle pazarlanır.
ÇAMUKA (Atherina
hepsetus)
Gümüş türündendir. Fazla derin
olmayan sahillerin sıcak ve ılıman sulannda, kumlu veya çakıllı bölgelerde
sürüler halinde ve balık yavruları, kabuklular ve yumuşakçalarla beslenerek
yaşar. Suyun tuzluluk oranı ve oksijen değerine uyum gösterir. Bu nedenle
göllerde bile yaşayabilir. Boyu 10-12, en çok 16-18 santimetre olabilir. Suların
bölgesel sıcaklığına göre nisan-eylül arasında ürer. Beyaz ve çok lezzetli
etiyle ekonomik değeri yüksektir.
ÇAPAK BALIĞI (Abramis
brama)
Marmara ve Karadeniz'in akarsu ve
göllerinde, bazı türleri de Ankara ve Kırşehir'de yaşar. Boyları ortalama 30-40
santimetreden 70 santimetre ve 3 kilogramdan 6 kilograma ulaşabilir. Kurtlar,
böcekler ve yosunlarla beslenir. 10 yıl yaşayabilir. mayıs-haziran arası
yaklaşık 100,000 yumurta ile üreme yapar. 1 kilogramın üstündekilerin eti
lezzetlidir; küçükleri ise yem veya av bahğı olarak değerlidir.
ÇİPURA (Spanıs
aurata)
Ege ve Akdeniz'in bu namlı balığı,
Marmara'da seyrek bulunur. Ortalama 25-35 santimetre boy ve 0.5-3 kilogram
ağırlıkta, en çok 60 santimetre ve 6 kilogramda olabilir. Etçil bir balıktır.
Kuvvetli çenesiyle küçük kabukluları, balıkları ve diğer hayvanları kolayca yer.
Yaz devresinde sığlarda, kış aylarında da 35-40 metre derinliklerde yaşar. İki
yaşırı üstündekiler daha da derinlere iner. Üremeleri ekim-aralık aylarında
olur; 100-150,000 yumurta doker. Eti çok lezzetlidir. Ayrıca üretim kültürüne
uygunluğu nedeniyle ekonomik değeri çok yüksektir.
ÇİTARİ (Boops
salpa)
Karagöz ailesinden bir balıktır.
Sarpan balığı da denir. Boyları 45 santimetre olabilir. Görüntüsü çok güzel
fakat eti lezzetsizdir. Bu nedenle fazla ekonomik değer taşımaz. Marmara, Ege ve
Akdeniz'de bol, Karadeniz'de seyrek rastlanır. Yaşam karakteri ve üremeleri,
karagöz cinsi balıklarda olduğu gibidir.
ÇİZGİLİ MERCAN (Uthognathus
mormynıs)
Mırmır balığı da denir. Mercana
göre vücudu daha uzundur. Genellikle Akdeniz'de bulunur ve en çok 30
santimetreye kadar büyür. Sığ suların bitkilerle örtülü taşlık, kayalık, kumluk
bölgelerinde yaşar. Acı su bölgelerine de girer. Biyolojik yaşamı karagöz-mercan
gibidir. Etinin lezzetli olmasına rağmen az bulunan ve sadece taze tüketilen bir
balıktır.
ÇİZGİLİ ORKİNOS (Katsowonus
pelamis)
Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege'ye
kadar sularımızda rastlanan orkinos türlerinden biridir. Boyu ortalama 60-100
santimetre olur. Yemlendiği balık sürülerini önüne katarak Karadeniz'e çıkar ve
orada sular ısınınca üreme yapar. Bu gidiş-gelişler Karadeniz ve Marmara'daki
yerli balıkların doğal dengesini oluşturur. Etinin insan gıdası olarak çeşitli
değerlendirilmesi ve avcılık yönüyle aşırı tüketimi, hem orkinos türünü hem de
onunla akım sağlayan diğer balık türlerini tehlikeli olarak
etkilemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder